Light-psychopaten in communicatie | Renaer&Zainea

Light-psychopaten in communicatie

lp in communicatie

Een relatie met een light-psychopaat, of het nu een werkrelatie is, of een vriendschap of een familieband, is en blijft moeilijk te hanteren.

Als je nog niet weet met wie je te maken heb, zal je de betreffende persoon beschrijven als ‘moeilijk’. Maar er zijn misschien talloze ‘moeilijke’ mensen die geen light-psychopaten zijn en net zoveel light-psychopaten die overkomen als ‘aangenaam’.
Hoe dan ook, in een prille relatie kan men een aantal signalen in acht nemen en als deze voorkomen is het beter om op zijn hoede te zijn en te blijven.

Light-psychopaten opereren vanuit een drang om macht uit te oefenen op anderen. Deze macht is subtiel en het begint in de communicatie. Als ze spreken zullen ze enkel over algemeenheden praten. Ze laten niks van zichzelf zien maar ‘eisen’ van de anderen dat zij veel over zichzelf vertellen. In een gesprek met een light-psychopaat is er altijd een barrière voelbaar.

Zij stellen de vragen, jij moet ze beantwoorden. Een relatie met hen is niet in balans vanaf het eerste moment.

Door de ondervrager te zijn zet de light-psychopaat zich in een machtspositie. Hij bepaalt het onderwerp, de toon en het tempo.

In een groep is de light-psychopaat degene die je in een positie zet waarin je jezelf moet verklaren.

Niet zelden maken ze assumpties over jou of word je zonder pardon ‘beschuldigd’ van iets. Zolang je bezig bent om jezelf te bewijzen, te verantwoorden of te verdedigen oefent de light-psychopaat macht uit over jou.

Indien je je hiertegen tracht te verzetten zal de light-psychopaat een andere techniek gebruiken om je te destabiliseren: hij zal je onderbreken terwijl je praat. De onderbreking kan komen onder verschillende vormen: verbaal, via lichaamshouding, via grappen of zelfs via een karaktermoord. Een ding is duidelijk je word uit je doen gehaald, je verliest de regie over je eigen gedachten, je begint te twijfelen aan je argumentatie en je geeft terrein prijs.

Helaas is de light-psychopaat een persoon waar je niet zo makkelijk van weg geraakt.
Meestal manoeuvreren ze zich in hoge posities van waaruit ze macht kunnen uitoefenen op anderen. Indien dit niet het geval is en je hebt te maken met een kennis of een vriendin, wees dan slim en neem snel de benen. Is de light-psychopaat familie, je meerdere of je baas, dan moet je dringend een exit-strategie bedenken. Met een aantal communicatietrucjes kan je een beetje tijd winnen maar soms niet genoeg.

Belangrijk is om voor ogen te houden dat het niet aan jou ligt. Jij bent oké maar je hebt de pech gehad in het vizier van een light-psychopaat te komen. Je kan hier aan ontsnappen maar daarvoor heb je een strategie nodig en als het een complexe situatie is ook veel geduld.

Weet dat dit een oorlog is die je voert en dat die onzichtbaar is voor de anderen. Je kan het hen niet uitleggen en ze zullen jou ook niet kunnen begrijpen.

Hoe sneller je de regie over je eigen gedachten kan krijgen, hoe sneller je deze strijd zal winnen. Maar of de light-psychopaat jou verder met rust zal laten, dat is een andere kwestie.

Wij hebben een on-line test samengesteld op basis van 21 kenmerken van de light-psychopaat. Doe de test hier!

Reacties

Reactie

Was ooit bij Indiër voor massage .sindsdien heb ik geen controle meer over.mezelf .ik word gestuurd en gecontroleerd .erdoor gescheiden en misbruikt. Hoe raak ik hieruit ik neem bachbloesems om kracht te hebben en spray om energie te verwijderen .niemand krijgt het weg .hij regeert over mijn leven.ik voel hem werken op mijn brein

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

Abonneer je op onze nieuwsbrief:

* indicates required