De light-psychopaat: Nature of Nurture? | Renaer&Zainea

De light-psychopaat: Nature of Nurture?

nature of nurture

Zijn light-psychopaten zo geboren of worden ze zo? Of is het misschien een beetje van beide?

Uit onderzoeken bij kinderen met antisociaal gedrag komt naar voren dat ze een verminderde hersenactiviteit hebben in het empathie-gedeelte van hun hersenen. Het zien van andermans pijn geeft bij hen geen emotionele respons. Dit betekent niet dat al deze kinderen later zullen ontwikkelen tot light-psychopaten, integendeel. Met de juiste interventies kan men er voor zorgen dat de empathie en kwetsbaarheid bij deze kinderen zich op een goede manier ontwikkelt.

Dit proces loopt helaas ook in omgekeerde richting. ’Empathische’ kinderen kunnen zich later ontwikkelen tot light-psychopaten.

De onderzoekers van de Radboud-universiteit in Nijmegen hebben bijvoorbeeld gemerkt dat mensen met psychopathische trekken een verhoogde hersenactiviteit vertonen in het beloningscentrum van hun brein.

Dit betekent dat de mensen met psychopathische trekken gefocust zijn op handelingen die hen op korte termijn een beloning opleveren.

Dit gedrag is ook te zien bij de ontwikkeling van kleuters in de fase die voorafgaat aan het ontwikkelen van zelfbeheersing.

Uit onderzoek blijkt dat het enige verschil tussen de criminele en niet-criminele psychopaten te maken heeft met ‘de bedrading’ tussen het beloningscentrum en de voorhersenen. Hierdoor hebben de criminele psychopaten minder zelfbeheersing dan de niet-criminele psychopaten.

Zo onderzocht de Amerikaanse neurowetenschapper James Fallon de hersenscans van psychopaten met extreem gewelddadig gedrag. Hij ontdekte een patroon dat voorkwam in al de scans van de psychopaten. Groot was zijn verrassing toen Fallon ontdekte dat zijn eigen hersenscan hetzelfde patroon vertoonde als de andere criminele psychopaten.

U kunt zich voorstellen hoe groot zijn ongeloof was. Fallon is gelukkig getrouwd, heeft drie kinderen en is nooit in zijn leven gewelddadig geweest. Zijn ontdekking deed hem in eerste instantie twijfelen aan zijn onderzoeksmethode. Later zou hij in zijn familiegeschiedenis duiken en ontdekken dat er in zijn voorouderlijn behoorlijk veel moordenaars zaten. Hij had dus niet enkel de hersenen van een psychopaat maar ook de genen. Na een lang onderzoek dat ook tevens een persoonlijke weg werd, concludeert Fallon dat een psychopaat niet enkel beïnvloed wordt door zijn hersenen en zijn genetische aanleg, maar ook door zijn omgeving, in het bijzonder zijn moeder.

Aangeboren of gemaakt, (light)psychopaten zijn overal.
Bovendien is onze individualistische maatschappij zo gericht op het ‘recht van de sterkste’ dat het eerder de psychopathische trekken stimuleert dan afremt.

Maar wat doe je als je face-to-face met zo iemand staat?

 “Stel je op geen enkele manier kwetsbaar op. Ga bij een kort treffen geen echt contact aan. Glimlach en loop weg. Op elk feestje met honderd mensen loopt waarschijnlijk een psychopaat rond, en die is op zoek naar zwakheden. Let bij langdurige interacties zorgvuldig op de ander en houd elk merkwaardig gedrag in de gaten. Psychopaten bewegen zich door een kantoor of vriendenkring en zijn daarbij voortdurend op zoek naar allianties. Misschien weten ze dat jij niet kwetsbaar bent, maar gebruiken ze bepaalde informatie over jou om overwicht op anderen te krijgen. Het is een schaakspel. Ze bespelen een hele groep, zoekend naar een of twee kwetsbare mensen die ze kunnen gebruiken om te bemachtigen wat ze willen hebben, of het nu seks, geld of macht is. Dus observeren ze hoe hun doelwit met anderen omgaat en bedenken ze hoe ze moeten afrekenen met een argwanende zus of manager. Ze leggen contact met deze mensen en maken ze onschadelijk door zich aardig voor te doen. Veel mensen zijn minder of meer indirect wel enigermate te gebruiken. Hoe bescherm je je daartegen? Door mensen te waarschuwen dat deze kerel je misschien wel probeert te belazeren. Wees voorzichtig. Als je te veel stampij maakt, zou hij het je wel eens betaald kunnen zetten. En je weet niet wat hij dan zal doen.”
(James Fallon, De psychopaat in mij, 2014)

Wij hebben een on-line test samengesteld op basis van 21 kenmerken van de light-psychopaat. Doe de test hier!

Reacties

Reactie

Ik was op één enkel moment heel angstig, heel verdrietig, heel ontvankelijk. Ik werd afgemaakt door mijn LP. 3 kwartier lang gewoon afgemaakt. Er werd op mijn eigen, op mijn persoon alles en nog wat kapotgestampt. Als een briesend wild ging ze tekeer. 3 kwartier, en ik dook nog verder weg in mijn eigen ik. Ik wou mij onzichtbaar maken. Ik wou wegvluchten naar buiten. Ik kwam buiten uiteindelijk, gewond, verslagen, kapot. Aan de deur van mijn wagen was er nog een kwartier lang de scheldpartij. Nog een laatste genadeschot want ik was nog niet dood genoeg, ik was nog niet genoeg lijdende. En dat zijn LP's jagers die hun wild ook niet fair en humaan behandelen. Ze laten hun wild onnodig afzien, slaan munt uit het spektakel van iemand die afziet, die pijn heeft. Tussendoor keek ik haar even aan: ik zag haar stralen, ze gaf bijna licht. Het hellevuur? Het is misschien ver gezocht en een beetje theatraal. Maar dat was het ook: ze voerde een toneelstukje op? Want wat ze ook zij: ze kon mij niet raken op mijn werkgebied. Het moest op mijn persoon, op mijn karakter en op mijn 'zijn' dat ze mij moest kunnen afmaken. ... Die schoten die ze afvuurde, om mij dodelijk te kwetsen, mij buitenstrijd te zetten, die schoten waren ergens op één of andere manier ook het startschot om mijn uitweg te zoeken. Om me te bevrijden. Waarom dit allemaal moest gebeuren? Omdat ik te maken had met een ziekelijk iemand. Een LP is ziek.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

Abonneer je op onze nieuwsbrief:

* indicates required