Als je beslist om te breken met jouw psychopate ouder | Renaer&Zainea

Als je beslist om te breken met jouw psychopate ouder

als je beslist om te breken

Veel mensen die wij zien in onze praktijk zitten met een dilemma rond het wel of niet breken met hun psychopate ouder. Als jij ook in zo een situatie zit, is dit artikel misschien interessant voor jou. In dit artikel vertel ik waarom het zo moeilijk is om te breken met je psychopate ouder, en wat je kan verwachten als je deze stap toch durft te doen.

Nota: De light-psychopaten kunnen zowel mannen als vrouwen zijn. Daar waar in dit artikel ‘hij’ staat, is het bedoeld als ‘hij of zij’. De keuze voor het mannelijke voornaamwoord is gemaakt om het lezen te vergemakkelijken.

Ouders – onze eersten en laatsten – degenen die zo belangrijk zijn dat ze ons kunnen maken of kraken. Of er echte bloedbanden tussen ons en hen zijn, doet er niet toe. Zij waren daar voor ons, vanaf het begin en ze zullen er ook altijd blijven – in goede en in kwade dagen.

Als kind van een psychopate ouder heb je te maken met tegenstrijdige emoties. Je houdt van je ouder, je bent hem emotioneel loyaal maar je ervaart ook de destructieve invloed die deze ouder op jou heeft.

Als kind was je helemaal overgeleverd aan deze persoon – en je weet niet of hij jou bewust of onbewust psychisch heeft mishandeld. Misschien had hij zijn redenen, maar dat is irrelevant – jij was het kind verdomme!

Nu zijn jullie twee volwassenen en als je kijkt in de ogen van jouw ouder zie je dat hij jou nooit zal kunnen begrijpen. Integendeel! Hij keurt jouw keuzes af, probeert jou telkens te veranderen en je voelt je helemaal niet op je gemak in zijn aanwezigheid. Maar veel ouders doen dit met hun volwassen kinderen. Ze doen het onbewust en vanuit een betuttelende liefde. Zijn ze dan light-psychopaten? Nee!

Daarom is voor jou zeer belangrijk dat je eerst zeker ben dat je ouder een light-psychopaat is. Bij twijfel kan je gebruik maken van onze kenmerkenlijst. De link naar de on-line tool vind je hier.

Breken met je psychopate ouder is geen makkelijke zaak en als je het overweegt, is het belangrijk dat je eerst begrijpt wat de consequenties zullen zijn. Ook al beslis je  geen contact meer te hebben met jouw ouder, jouw loyaliteit naar hem zal telkens de kop opsteken. Bewust zijn van deze loyaliteit is de eerste stap om jezelf later in het proces niet te saboteren.

De loyaliteit van de kinderen naar ouders is immens. Ondanks wat hen aangedaan is, hebben de kinderen (ook als ze volwassen zijn) een emotionele en morele loyaliteit naar hun ouders. Bovendien is er altijd een bepaalde afhankelijheid – soms zelfs financieel – dus wees bewust van wat jou afhankelijk maakt. Bijvoorbeeld, als je ouders jou nog financieel of praktisch ondersteunen, ben je bereid dat op te geven?

Weest bewust dat breken met de psychopate ouder soms ook betekent dat je breekt met de andere ouder maar ook met de rest van de familie. Dit kan veel eenzaamheid met zich mee brengen. Je zal willen dat de andere jou begrijpen, maar dit is niet altijd het geval. Je mag je soms gelukkig prijzen als één familielid jouw kant zal kiezen en jouw verhaal zal begrijpen. Meestal is het niet zo. De psychopate ouder zal iedereen tegen jou opzetten. Hoe meer je zal proberen jezelf te verantwoorden, des te meer zal dat tegen jou gaan werken. Ze zullen jou zien als het zwarte schaap met als gevolg sociale uitsluiting.

Eenmaal gebroken met de psychopate ouder (en soms ook met de rest van je familie) moet je de kracht ontwikkelen om het zo te houden. Jouw eigen demonen zullen de kop opsteken. Pure angst als de ouders tegen jouw wil in contact met jou willen maken. Ze kunnen plots voor je deur komen te staan, of langs komen op je werk. Ze zullen in contact komen met je vrienden of je collega’s. Ze zullen bezorgd zijn over jouw mentaal welzijn, misschien zullen ze jou zelf willen colloqueren omdat je in hun ogen aan een of andere geestesziekte lijdt.

Je zal je schuldig voelen en je zal gebombardeerd worden met tegenstrijdige gevoelens van liefde tot haat, van spijt tot de wens om het contact met je familie te herstellen.

Het kan zelfs zijn dat je begint te twijfelen aan je gezonde verstand. Misschien is het in het echt niet zo geweest zoals jij het dacht?

Het idee dat je je verstand zou kunnen verliezen kan zeer beangstigend zijn. Als kind van een light-psychopaat ben je sowieso ‘beschadigd’. Zoek waar je trauma ligt, ontdek wat jou gevoelig maakt. Het beste in deze periode is om psychologische en emotionele hulp te zoeken bij een professional.  Zoek een therapeut die bij je past. Therapeuten zijn ook mensen. Het laatste wat je wil is een therapeut die jou afkeurt voor jouw keuze. Vergeet niet, dat je ouders ‘in de steek laten’ een van de grootste taboes is – zelfs therapeuten hebben daar moeite mee.

Zoek gezelschap van mensen, isoleer je niet. Kinderen van light-psychopaten hebben de neiging om zichzelf af te zonderen. Het beste is als je in contact komt met gelijkgestemden. Praten met lotgenoten kan heilzaam werken.

Als je last heb van een chronische ziekte, laat je niet wijs maken dat het tussen je oren zit. Dat is niet zo, zoek alternatieve wegen naar genezing.
Hou je weg van de reguliere gezondheidszorg, en indien het niet anders kan, zoek een psychiater die met planten of met homeopathie werkt. Laat je alstublieft niet vol proppen met pillen. Zoek therapievormen die gericht zijn op lichaamswerk (of genezingstechnieken die holistisch werken).

Let op jouw voeding! Psychische of emotionele toestanden vallen of staan met het soort eten dat je tot jou neemt. Vermijd voedsel dat industrieel verwerkt is. Blijf ten alle tijden weg van drugs of alcohol en behoud een gezonde ritme in jouw leven.

Het kan zijn dat er een periode komt waarin je vergeet waarom je precies met je familie hebt gebroken. Onze hersenen werken zo, we onthouden enkel de goede herinneringen. Daarom is het belangrijk dat je jezelf een visuele herinnering geeft. Het kan iets zijn dat je op een muur kleeft, ergens waar je het kan zien. Het kan een tekst zijn, een foto of een voorwerp die jou herinnert aan je beslissing.

Maar onthoud dat de grootse strijd met de light-psychopat zich binnen in jou afspeelt. Als kind zal je altijd van hem blijven houden, je zal hem ook missen af en toe. Ga die liefde niet bestrijden, ga je boosheid en je onmacht niet onderdrukken.
Realiseer je dat je ouder – psychopaat of niet – in jouw cellen zit – je draagt hem met jou mee. Daarom is hem haten een zelfdestructieve daad naar jezelf. Vergeef jezelf! Na een tijd zal je meer vrijheid ervaren.

Het is zeer belangrijk dat je tijdens dit proces voortdurend blijft evalueren.
Ben je hierdoor vooruit gegaan? Voel je jezelf beter? Dan ben je op de goede weg!
Is er enkel achteruitgang of komt er na een aantal jaren nog geen verandering? Dan moet je eerlijk gaan kijken of jouw beslissing de juiste was.

Soms is het niet altijd nodig om met je psychopate ouder te breken. De macht die hij over jou heeft is de macht die jij hem geeft. Dit staat los van zijn fysieke aanwezigheid, zelfs los van het feit of hij nog steeds leeft of niet. Vrijheid zit vanbinnen!

 

Reacties

Reactie

Het is een erg moeilijke weg.Erger dan ik dacht maar het gevoel van vrijheid overheerst.En idd er rust een taboe op als ik om mee heen kijken doen erg weinig mensen dit.Ik had geen keuze omdat het gevoelsmatig niet meer kon.Mijn ouders hebben geen normen en waarden.Mijn vader heeft geen grens naar mij toe en mijn moeder leeft in ontkenning.Als zij aan mij toe geeft en mij erkent dan is haar hele leven 1 grote leugen.Mijn vader heeft verder ook zoveel op z'n kerfstok dat hij zich eigenlijk nergens zou kunnen vertonen maar hij is zwaar narcistisch bij het psychopatische omaf Hij heeft ook geen zelfreflectie.Hij beschadigd je waar je bij staat.Door hem had ik geen eigenwaarde en mijn moeder deed er nog een schepje bovenop.Een kinderlijke emotioneel niet ontwikkeld persoon met veel egoisme en uiteindelijk de kop in het zand steken voor eigen bestwil.

Reactie

En hoe zit het met een psychopatisch kind? Ik sta op het punt om hem los te laten omdat ik emotioneel uitgeput ben.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

Abonneer je op onze nieuwsbrief:

* indicates required