Emotionele chantage | Renaer&Zainea

Emotionele chantage

marionet

Schadelijke relaties

Elke relatie is een vorm van beïnvloeding, bewust of onbewust hebben we effect op de andere en de andere heeft een bepaald effect op ons. Meestal is dat effect positief maar soms is het negatief.

Maar, hoe weten we wanneer een relatie schadelijk is voor ons?
Dat kunnen we pas weten als wij onze antennes goed hebben afgestemd op bepaalde signalen.

Het probleem is dat zo een relatie niet vanaf het begin schadelijk is. Het is een beetje te vergelijken met het macabere verhaal van de kikker in de kookpan.  Als men een kikker zou willen koken, zal dat niet lukken door hem levend in kokend water te gooien. De kikker zal onmiddellijk uit het water springen. Maar als men de kikker laat zwemmen in een pan met koud water en vervolgens de pan langzaam opwarmt tot aan het kookpunt, zal de kikker erin blijven, met de dood als gevolg.

Een destructieve relatie begint als elke andere relatie. Je kiest voor de andere: een vriendschap, een liefdesrelatie, een samenwerking, of misschien is het een gegeven: een relatie in familieverband,  of een woon- of werkrelatie.

Meestal begint het goed, de signalen zijn subtiel aanwezig maar je antennes zijn er nog niet op afgestemd. Net zoals de kikker in de kookpan heb je niks door tot de signalen zo intens zijn dat ze jou overweldigen.

 

Emotionele chantage

Een relatie wordt destructief als jij eronder lijdt. Waar de pijngrens ligt, is natuurlijk per persoon afhankelijk. Ik laat hier die relaties terzijde waarin fysiek geweld wordt gebruikt. Ik richt me op de krachtigste vorm van psychische mishandeling: de emotionele chantage.

Emotionele chantage is in wezen manipulatie, iemand beïnvloeden zodat deze persoon zich gedraagt naar de wensen van een ander. Maar emotionele chantage is ook een vorm van dreigen-met-straf, als de andere niet plooit naar de wensen van de manipulator.

Als prooi word je gemanipuleerd in de driehoek “Angst – Verplichting – Schuld”.

Heb je in een relatie die gevoelens, één van hen of alle drie, dan weet je dat je te maken heb met een manipulator.

Een manipulator kan je doen geloven dat er ‘iets niet in orde is met je’. Meestal begin je ook te twijfelen aan je eigen redenering, aan je intenties en aan je gezond verstand. Het gevaar is dat je vanaf dat punt je zelfvertrouwen verliest en je weerbaarheid tegen de manipulator afneemt.

 

Omgaan met manipulators

Manipulators bestaan in alle soorten en maten.
Als je te maken hebt met een manipulator heb je heel veel kans dat het een light-psychopaat is, mensen zonder empathie en gericht op hun eigenbelangen.

De light-psychopaat zal niet stoppen tot jij psychisch een wrak bent geworden.

Probeer hem/haar niet te veranderen want dat kan hij/zij niet. Een directe confrontatie helpt ook niet. Ze zijn zeer intelligent en ze zullen je omgeving tegen je opzetten. Uiteindelijk winnen ze altijd! Zeker zolang je hen jouw aandacht geeft!

Als je de prooi bent van zo een light-psychopaat is er maar een manier om er vanaf te komen: weg wezen, zo snel en zo ver mogelijk.

Bereid je vertrek met zorg voor en laat ze daar niks van merken. Eenmaal vertrokken verbreek je alle communicatie.

Als je niet kan weggaan, moet je je trainen in een manier van communiceren waarin je de light-psychopaat zo weinig mogelijk toegang geeft tot je emotionele wereld.

Dit vraagt uiterste inspanning en je hebt hier begeleiding voor nodig.
Wij hebben een on-line test samengesteld op basis van 21 kenmerken van de light-psychopaat. Doe de test hier!

Reacties

Reactie

Mooi geschreven , helder stuk!

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

Abonneer je op onze nieuwsbrief:

* indicates required