De drie fasen van Gaslighting | Renaer&Zainea

De drie fasen van Gaslighting

spiegel

Gaslighting
Gaslighting is de psychische en emotionele mishandeling die de prooi ondergaat tijdens haar relatie met een light-psychopaat. Deze mishandeling wordt systematisch en methodisch uitgeoefend door de light-psychopaat met als doel zijn prooi uit evenwicht te brengen tot het punt dat ze niet langer meer vertrouwt op haar eigen perceptie, geheugen of mening.

Als de prooi dermate gedestabiliseerd is, kan ze niet langer zelfstandig functioneren en wordt helemaal afhankelijk van de light-psychopaat. Dit is een zeer gevaarlijke vorm van mishandeling. Als de prooi langdurig wordt onderworpen aan gaslighting is ze niet langer in staat om te vertrouwen op haar eigen redenering en verliest ze haar realiteitszin.

De light-psychopaat verdraait op subtiele wijze de werkelijkheid van de prooi door haar regelmatig valse informatie te geven over dingen, situaties of mensen. Langzaam maar zeker wordt de werkelijkheid van de prooi zodanig verdraaid dat er helemaal niks meer klopt van wat ze voelt of denkt.

De drie fasen van Gaslighting
Light-psychopaten zijn uitstekende poppenspelers.
Ze trekken aan de touwtjes en dragen vele maskers afhankelijk van de omgeving waarin ze zich begeven, van hun doelen en van de omstandigheden.

Gaslighting gebeurt in drie fases. Omdat deze fases geleidelijk in elkaar over gaan, kan de omgeving van de prooi aan de bel trekken of actie ondernemen om deze te redden uit de handen van de light-psychopaat. Hiervoor is een grote staat van alertheid vereist.

Fase 1: Verleiden van de prooi
De light-psychopaat laat zijn mooiste gezicht zien. Hij is betrouwbaar, charmant, overlaadt de prooi met attenties en met aandacht. Het is voor de prooi zeer aangenaam om samen met zo iemand te zijn. Hij begrijpt de prooi, steunt haar. De prooi is gelukkig, ze vermoedt niks.

Fase 2: Inpalmen/Isoleren van de prooi
De prooi geniet intens van haar nieuwe relatie. Of het nu over een liefdesrelatie gaat, of over een samenwerking of over een vriendschap, deze fases blijven dezelfde.
Langzaam maar zeker gaat de relatie over in een soort van noodzaak. De light-psychopaat fascineert zijn prooi. Hij is een uitstekende gesprekspartner, zeer intelligent, zeer galant. Hij is een antwoord op al haar vragen. Ze vertrouwt de light-psychopaat.
De light-psychopaat kent zijn prooi door en door en weet precies aan welke touwtjes hij moet trekken om zijn prooi in een bepaalde positie te krijgen.
In deze fase gaat de prooi zich binden aan de light-psychopaat. Ze maakt financiële, materiële, emotionele of mentale verbindingen met de light-psychopaat. In deze fase komt het ook voor dat de prooi geïsoleerd raakt. Het contact met vrienden en familie wordt door de light-psychopaat niet ‘gewaardeerd’.

Fase 3: Devalueren
Deze fase treedt langzaam op maar in feite is ze al lang begonnen, weliswaar onder een wat vriendelijker masker. Nu de light-psychopaat zeker is van zijn prooi werpt hij zijn charmante masker weg.

Niks van wat de prooi doet, lijkt hij leuk te vinden. Waar er vroeger lovende woorden waren, is er nu enkel plaats voor kritiek. Alles wat de prooi doet, eindigt in een negatief resultaat. Omdat ze niet begrijpen wat er aan de hand is, wordt de prooi ongelukkig en gestrest.
De light-psychopaat vertoont bizar of afwijkend gedrag naar de prooi, zijn acties zijn door de prooi niet te begrijpen. De prooi is verward en twijfelt sterk aan zichzelf.

De light-psychopaat is meedogenloos in het devalueren van zijn prooi. Er kunnen verschillende gebieden zijn waarin de prooi gedevalueerd wordt. Het kan zijn ten aanzien van de noden en de behoeften van de prooi, haar intellectuele capaciteiten, haar lichaam, seksualiteit, creativiteit, werk, rol in de maatschappij etc.

Om de pijn niet te voelen gaat de prooi onbewuste overlevingsmechanismen ontwikkelen zoals ontkenning, rationalisatie, regressie, etc. Omdat ze geïsoleerd is van de buitenwereld lijken deze mechanismen de enige redding. De prooi wordt depresief en teruggetrokken en is volledig afhankelijk van de light-psychopaat en van diens realiteitszin.

Waar het de light-psychopaat om draait, is eigenlijk de macht die hij heeft over zijn prooi. Hoe meer wanhopig de prooi wordt, des te machtiger de light-psychopaat zich zal voelen. Light-psychopaten voeden zich figuurlijk met de onmacht van hun prooi.

De alertheid van de omgeving kan een redding zijn voor de prooi in elk van deze drie fases. De weg om je dierbaren te bevrijden van een light-psychopaat is een langdurig proces van vallen en opstaan. Het vraagt veel geduld en strategie.

Als het je niet alleen lukt, zoek hulp!

Wij hebben een on-line test samengesteld op basis van 21 kenmerken van de light-psychopaat. Doe de test hier!

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

Abonneer je op onze nieuwsbrief:

* indicates required