Hoe en wat bij gaslighting | Renaer&Zainea

Hoe en wat bij gaslighting

gaslighting

Gaslighting  is een vorm van manipulatie, een andere persoon herdefinieert jouw identiteit en jouw werkelijkheid volgens zijn normen en tegen jouw welzijn en jouw welbevinden in.

De term dankt zijn connotatie aan de Amerikaanse film - Gaslight (regie van George Cukor, 1944) die gebaseerd is op het  toneelstuk Angel Street (van Patrick Hamilton, 1938). In deze film zien we hoe een vrouw (Paula) wordt geïsoleerd door haar echtgenoot (Gregory) en hoe hij haar op een systematische wijze ‘overtuigd’ dat er iets mis is met haar waarnemingsvermogen. Hij zet allerlei situaties in scène zoals bijvoorbeeld de gaslampen dimmen en beweren dat dat niet het geval is wanneer Paula dit opmerkt.

Gaslighting heeft als doel om de perceptie van het slachtoffer te destabiliseren tot hij het vertrouwen verliest in zijn eigen zintuigen en in zijn eigen denken.

Gaslighting komt voor in allerlei soorten relaties: in liefdesrelaties, in vriendschappen, familierelaties  maar ook in zakelijke relaties, tussen collega’s op het werk, op school of in de politiek. De ‘gaslighter’ tracht op deze manier controle te krijgen over situaties waarin een bepaald materieel, territoriaal of emotioneel belang speelt. In feite probeert hij zijn prooi uit te schakelen. Het draait om macht!

Gaslighting  begint onder een mildere vorm zoals bijvoorbeeld de welles-nietes spelletjes tussen kinderen en het kan uitgroeien tot extremere vormen waarin de ‘gaslighter’ situaties enscèneert en geen rekening meer houdt met de veiligheid van anderen.
Zo hoorde ik recent een verhaal van een cliënt die op zijn werk in een ziekenhuis te maken had met allerlei pesterijen van een van zijn collega’s. In het begin onder het mom van een grap en later in situaties die escaleerden tot die mate dat de patiënten van mijn klant in gevaar werden gebracht. Er werden bijvoorbeeld medische dossiers vervalst en medicijnen van de patiënten werden verwisseld: De ‘gaslighter’ in dit verhaal deed alles om mijn klant te duwen richting incompetentie of een zware beroepsfout.

Het bovengenoemde voorbeeld gebeurde op de werkvloer maar het kan ook de partner zijn die jouw spullen wegstopt terwijl hij jou liefdevol en geduldig helpt om ze te zoeken wanneer jij ‘niet meer weet waar je ze gelegd hebt’.
De meest bekende vormen van gaslighting komen voor in communicatie, maar niettemin is dit iets waar men niet licht over kan gaan.
Stel je een situatie voort:
Je bent samen met een groep. Ze kunnen jouw dierbaren zijn, jouw collega’s, familie of vrienden. Hoe dan ook, je bent op een of andere manier geviseerd door een light-psychopaat in de groep, al heb je dat nog niet door.
Plots krijg je een opmerking waarmee je even niet weet wat te doen. Meestal is het iets wat je diep raakt, een gevoelige snaar.
Wat moet je hiermee?
Je bevriest!
De groep lacht met de ‘grap’.
Wat doe je nu?
Word je boos? Lach je mee? Negeer je het?
Wat je ook doet, je bent verbrand!
Als je lacht, zal je later boos zijn … vooral op jezelf.
Als je boos wordt, krijg je iets in de trant van: “Het was maar een grap!” of erger “Jij neemt alles zo persoonlijk!” of het ergste van allemaal: “Het was niet mijn bedoeling om ... jou te kwetsen”.

In groepen is gaslighting zeer doeltreffend maar het beste werkt dit in één-op- één relaties. Zeker als er sprake is van een vriendschap of een liefdesrelatie waar een bepaalde graad van intimiteit is bereikt.
Alles waarover jij je schaamt, waar je moeite mee hebt, zal gebruikt worden tegen jou. Met onzichtbare gebaren voor de buitenstaanders: mimiek, halve woorden die enkel jij begrijpt, opmerkingen die je doen twijfelen aan jezelf, allemaal gif ingepakt in koekjes. Deze koekjes neem je aan zonder te weten dat ze giftig zijn. Je hebt het nog niet door dat je het slachtoffer bent van gaslighting.
Maar ook al zou je er iets durven over zeggen, zal je iets terug krijgen in de trant van: “Ik wou je enkel helpen!” of “Ik heb het niet zo gezegd!”, “Jij begrijpt dingen altijd verkeerd! ”, “Je bent zeker in de war!” of ”Jij overdrijft - zoals altijd!”
De aanduidingen van gaslighting zijn zeer subtiel, als je niet door hebt met wat je te maken hebt, ga je in eerste instantie aan jezelf twijfelen. Hoe langer dit gaande is des te meer neem de gaslighting in intensiteit toe. Van de subtiele opmerkingen kan de light-psychopaat na een aantal maanden of jaren over gaan naar het serieus devalueren of vernederen van zijn prooi. De prooi kan gedevalueerd worden ten aanzien van haar intellectuele capaciteiten, haar fysieke lichaam maar ook haar maatschappelijke of sociale rollen.
Zo hoor ik vaak bij mijn cliënten hoe ze gedevalueerd worden op hun rol als ouder. Ze kunnen niks goed doen in de ogen van de andere – de ‘gaslighter’. En hieromtrent worden talloze verontrustingen gedaan. Instanties doen hier aan mee, kinderen worden gedestabiliseerd en ingezet als wapen, situaties worden uitgebuit met als doel controle te krijgen over een situatie of de macht te verkrijgen of te behouden.
Maar we zien dit ook binnen andere familiale relaties: broers en zussen die verdeeld worden in vijandige kampen, erfeniskwesties die aanslepen tot in het oneindige met faillissementen of gezinsdrama’s als gevolg. Gaslighting  heeft een zeer schadelijke invloed op de psychische en emotionele gezondheid van het slachtoffer. Als men niet tijdig ingrijpt kan men daadwerkelijk ‘gek worden’.

Hoe kom je er achter dat jij het slachtoffer van gaslighting bent?
Meestal krijg je een gevoel dat er iets niet klopt!
Ga niet aan jezelf twijfelen maar begin dit kritisch te onderzoeken.
Voel je je verdwaald? Twijfel je aan je verstand of gevoel? Denk je dat je niks goed genoeg kan doen?
Ga even logisch nadenken!
Wanneer is deze twijfel begonnen? Wat was de aanleiding?
Praat met mensen die jou goed kennen. Mensen die weten hoe je vroeger was.
Praat met mensen die jouw ‘gaslighter’ kennen. Stel vragen! Duik in zijn verleden! Stel hem op de proef!
Hou een dagboek bij. Schrijf precies alles wat je doet of zegt. Je kan hier naar terug grijpen als je ‘niet meer weet’ wat je gedaan of gezegd hebt.

En wat als je echt een slachtoffer van gaslighting bent?
Als dit op je werk gebeurt, is het goed een exit-strategie te gaan bedenken. Ga er niet vanuit dat de situatie zich vanzelfsprekend oplost! Jij bent nu uitgedaagd om voor jezelf op te komen. Dit betekent dat je soms ook buiten de lijntjes moet durven kleuren. Doe dat!

Als dit binnen jouw vrienden of in familieverband gebeurt, zal je moeten breken met sommige mensen. Probeer niet de groep te overtuigen. Dit lukt meestal niet! De weg naar buiten is een eenzame weg! Stel je grenzen … duidelijk … zonder twijfel. Wat wil je echt? Dat gevoel zit meestal goed!

Als dit binnen jouw partnerrelatie gebeurt, ga er alsjeblieft niet vanuit dat hij zal gaan veranderen. Als jij niet handelt, gebeurt er niks!
Je zal keuzes moeten maken: jij of hem.
Als jullie geen kinderen hebben, maak dan alsjeblieft geen kinderen met deze persoon!
Kan je weg gaan? Doe dat onmiddellijk!
Kan je niet vertrekken, zorg eerst dat je jezelf losmaakt van deze persoon. Word financieel onafhankelijk, misschien moet je eerst een job vinden of zelfs een opleiding volgen. Zoek daarna een woning en vertrek!

Als er kinderen in het spel zijn, zoek een goede advocaat, hiervoor is een wat langere weg nodig, dit is een werk van lange adem. Wat je ook kiest te doen – geef niet op! Je kan het! Bovendien ben je het waard!

Wij hebben een on-line test samengesteld op basis van 21 kenmerken van de light-psychopaat. Doe de test hier!

Reacties

Reactie

Ik ben sinds 22 november 2017 verlost van mijn LP op de werkvloer. DOCH achter de schermen is die LP nog steeds zeer overtuigd om mij te breken. En de LP moet zich nu fantastisch goed voelen. Ze vond nl een echte Master LP ! Deze laatste heeft veel macht en ze zal haar lieve vriendinnetje helpen om mij te laten doodbloeden.
Ze zijn nu met 2 .... En er moet en er zal bloed vloeien. Ze mogen van mijn part nog veel vriendinnetjes erbij.

Ik blijf mezelf en heb niemand nodig om me bij te staan. IK STA STERK op mijn 4 poten.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

Abonneer je op onze nieuwsbrief:

* indicates required