De Light-Psychopaat en zijn Prooi | Renaer&Zainea

De Light-Psychopaat en zijn Prooi

beaware

Be aware … They are among us ….

…. Nee … niet de marsmannetjes maar onze naasten. Het kan je buurvrouw zijn, je baas of zelfs jouw echtgeno(o)t(e). Als men een empathie-detector zou inschakelen zou hun empathieniveau nul tot minimaal zijn.

De meesten noemen ze Narcisten, maar wat als ik het woord ‘psychopaat’ ga noemen?

“Nee! Hij?! Ja, maar dat is niet … hij is maar een beetje narcistisch”

“Is dat?”

“Hij  doet wel zijn best …. Maar hij kan niet …..”

Dit is zo een van de dialogen die in mijn praktijk voorkomen. Want iedereen schrikt van het woord ‘psychopaat’.  Dit zijn toch degenen die in de gevangenis belanden? Of niet!?

Jawel! Maar, ik heb het over de light versie van een psychopaat: de Light-Psychopaat.

 

De Light-Psychopaat

Eigenlijk zijn light-psychopaten doodgewone mensen, voor de buitenstanders komen ze over als vriendelijk en charmant maar ze zijn meesters in zich vermommen en alleen de insiders kennen het echte gezicht van de light-psychopaat.

Een kenmerk van de Light-Psychopaat is dat hij/zij zich voedt met de energie van zijn Prooi. Laten we het energetisch vampirisme noemen. Maar helaas is er nog meer aan de hand!

Als ervaringsdeskundige van light-psychopaten kan ik veel vertellen over de manier waarop je zo iemand herkent. Toch is het voor buitenstanders zeer moeilijk om een light-psychopaat te herkennen.

Meestal is er sprake van een scheefgegroeide relatie, een relatie waarin de een de andere emotioneel en/of fysiek onderdrukt. Van buiten af gezien is er niks aan de hand maar voor de Prooi is het leven zeer hard. Als de prooi dit niet op tijd herkent en verandert, kan hij emotioneel en fysiek uitgeput raken. De relatie tussen de light-psychopaat en zijn prooi is een destructieve relatie.

Als wij naar de mensen kijken vanuit een holistisch oogpunt, dan is de mens een geheel, bestaande uit spirit, geest en lichaam. De heelheid van elk deel draagt bij tot de gezondheid van het geheel.  Als het lichaam is aangetast, speekt men van lichamelijke klachten. Als de geest is aangetast, hebben we te maken met een geestelijke ziekte. Maar zolang de verbinding met de spirit goed is, zijn lichaam en geest geneesbaar.

Dit spiritueel deel van ons mens-zijn is wezenlijk, omdat dit zorgt voor de verbinding met de universele levensenergie, de bron van liefde. Hierdoor kunnen we relaties aangaan met anderen, we kunnen ons verplaatsen in anderen en empathie en mededogen voelen. Deze verbinding met de spirit is van wezenlijk belang, eenmaal deze verbinding verloren is, kunnen we spreken van Psychopathie (in mindere of meerdere mate).

Hoe deze verbinding met de spirit verloren is geraakt, is bij elke psychopaat een andere verhaal.  Light-psychopaten zijn niet altijd psychopaten geweest. Ze zijn op hun beurt een prooi geweest van een andere psychopaat. Meestal zijn het kinderen van een light-psychopaat. Om te kunnen overleven heeft hun geest hun lichaam beschermd door de verbinding met de spirit af te sluiten. Deze mens is ont-Heel-d. Een overlevingsmechanisme!  Onomkeerbaar!

 

De Prooi

Een light-psychopaat kan geen empathie en mededogen voelen voor een ander wezen, hij simuleert dat. Maar de mensen die een hechte relatie met hem hebben, voelen dat. Ze zijn niet altijd zeker!  Ze twijfelen meestal aan zichzelf.

Het effect van een relatie met een light-psychopaat is dat men voortdurend aan zichzelf gaat twijfelen. Men twijfelt aan wat hij gezegd heeft, wat hij gedaan heeft en soms verliest men zijn grip op de normaliteit.

Men twijfelt aan zijn goede intenties en wordt voortdurend aan het wankelen gebracht. Leven naast een light-psychopaat is zeer ingrijpend voor een prooi. Afhankelijk van de duur van deze relatie ontwikkelen prooien verschillende klachten (emotioneel, mentaal of lichamelijk). Geen van deze klachten worden direct in verband gebracht met de emotionele mishandeling waaraan de prooi is onderworpen.

Als we mensen zouden vergelijken met brandende kaarsen dan is de prooi een mooie, grote brandende kaars en de light-psychopaat een kaars die brandt als een klein waakvlammetje.

Een light-psychopaat kan de intensiteit van de emoties van een prooi niet verdragen. Het confronteert hem/haar telkens met het feit dat bij hem/haar iets ontbreekt. Onbewust probeert een light-psychopaat altijd zijn prooi te kortwieken. De prooi wordt hoe-dan-ook gedreven in een afhankelijkheidspositie. Voor de buitenwereld ontwikkelt de light-psychopaat een aantal maskers waarmee hij zijn ware aard verbergt.

De personen die een dergelijke prooi zijn geweest (of nog steeds zijn) begrijpen wat ik bedoel. Voor sommigen is misschien het lezen van deze tekst het ‘aha-moment’.

 

Denkt goed na vooraleer je iets doet

Zolang de prooi handelt in overeenstemming met de wil van een light-psychopaat, gaan zaken redelijk. De prooi voelt wel dat er iets niet klopt, maar hij/zij kan het niet helemaal plaatsen. Pas als de prooi zich probeert los te maken of autonoom te handelen, zal de ware aard van de light-psychopaat aan het licht komen. De light-psychopaat deinst dan voor niets terug om zijn prooi terug te krijgen, in de stap te doen lopen en als het niet anders kan psychisch te vernietigen.

Als je vermoedt dat je te maken heb met een light-psychopaat …

…. ga dan zo snel mogelijk weg

Als je niet weg kan gaan …

… probeer het contact met hem/haar zo veel mogelijk te verminderen

Als jouw kinderen opgroeien naast een light-psychopaat ….

… haal ze weg en beperk de schade zo veel mogelijk

Als dat niet kan …

… geef je kinderen liefde en empathie. Zij hebben de houvast van normaliteit nodig om zich normaal te kunnen ontwikkelen.

Als je vermoedt dat kinderen in jouw omgeving overgeleverd zijn aan een ligt-psychopaat ….

… probeer er dan voor deze kinderen zo veel mogelijk te zijn. Breng ze in verbinding met de normaliteit. Geef ze de kans om af en toe op adem te komen. Wees voor hen een voorbeeld van liefde, empathie en mededogen. Anders halen ze het niet!

Als je zelf de prooi ben van een light-psychopaat …

… ga nooit het gevecht aan. Zij winnen altijd!

… probeer ze niet te genezen. Dat kan je niet!

… plan je losmakingsproces en zoek begeleiding.  Je kan dit niet alleen!

Wij hebben een on-line test samengesteld op basis van 21 kenmerken van de light-psychopaat. Doe de test hier!

Reacties

Reactie

Geachte

Wat ik hoor en lees over light-psychopaten is herkenbaar pijnlijk en ook wel opluchtend.
Ik las in het verleden, het boek van Carolien Roodvoets 'Het monsterverbond' en ook zij benadrukt, dat 'vrienden' onontbeerlijk zijn, om te kunnen loskomen uit destructieve relaties.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

Abonneer je op onze nieuwsbrief:

* indicates required