Eerste Hulp Bij Omgang met een light-psychopaat | Renaer&Zainea

Eerste Hulp Bij Omgang met een light-psychopaat

EHBO

Relaties, of het nu vriendschapsrelaties, liefdesrelaties of familiebanden zijn, we kunnen niet zonder.

Maar wat als een van de mensen in jouw omgeving een light-psychopaat blijkt te zijn?

Misschien is het iemand op jouw werk,  je baas of je collega, mensen met wie je dagelijks te maken hebt.

Of misschien is het jouw ex met wie je nog af en toe zaken rond de kinderen moet bespreken.

Maar soms kan het ook een familielid zijn of je vriend(in) of je partner.

Ken je dat gevoel, na een gesprek met zo iemand, dat je je afvraagt waarom je weer hebt ingestemd met zaken waar je normaal niet achter staat?

Maar zo accuraat voel je de zaken ook niet helemaal. Was het maar zo! Integendeel! Je draait maar rond in je ‘emo-brei’ en je twijfelt … meestal aan jezelf.

Maar wat als ik jou zou vertellen dat het niet aan jou ligt!?

Jouw lichamelijke signalen zijn meestal juist. Je gevoel zit goed!

Normaal gezien zou je met zo iemand meteen moeten breken. Maar ah! Als sociaal vaardige, meevoelende mens wil je het goed aanpakken. Je wil de andere begrijpen, en je wil dat de andere jou begrijpt. Je wil jezelf uitleggen, je keuzes verklaren, je begrepen voelen.

En dit is juist de grootste fout die je kan maken met een light-psychopaat.  Hoe meer je communiceert, hoe meer je aan de light-psychopaat de kans geeft om met je brein te spelen.

Als prooi van een light-psychopaat is het leven niet makkelijk. Meestal hebben er zich zaken voorgedaan die jouw zelfvertrouwen langzamerhand hebben doen afnemen. Je weet inmiddels dat een light-psychopaat het op jou gemunt heeft.
Zie dat als positief. Anderen die in een vergelijkbare situatie zitten, weten niet eens dat de oorzaak van hun ‘emo-brei’ een gevolg van manipulatie is.

Nu je dit weet, rijst de vraag in hoeverre je de relatie met deze light-psychopaat kan verbreken.

Als dit op je werk gebeurt, moet je overwegen of je een andere baan wil gaan zoeken. Als je kiest om te blijven moet je je houding naar deze persoon sterk veranderen. En zelfs dan zijn er geen garanties dat hij jouw leven niet tot een psychische hel zal maken. Light-psychopaten zijn uitstekende schakers. Ze schaken met mensen, ze zetten mensen tegen elkaar op, ze creëren conflicten. Ze kunnen je omgeving helemaal tegen jou opzetten, ze kunnen je isoleren tot je mentaal breekt.

Maar wat als het jouw ex blijkt te zijn of een familielid? Je wil het contact niet helemaal verbreken dus zal je voortaan goed moeten opletten wat je zegt en hoe je iets zegt.

We weten inmiddels dat een light-psychopaat een stoornis heeft en dat die niet zal veranderen. Maar jij kan wel veranderen!

Wat je als eerste moet inzien is dat light-psychopaten op een totaal andere manier denken en voelen dan jij zelf denkt of voelt. Maak niet de fout om de light-psychopaat als een normaal mens te zien.

Als denkoefening kan je deze onmogelijke taak proberen. Kijk zolang je kan om je heen naar de meubels in je kamer, en zie ze als wat ze zijn, dingen, geen dierbare bekende vertrouwde lekker-thuis-zijn-voorwerpen, maar gewoon meubels. Zal het je lukken om zonder emotie de meubels in je kamer te blijven zien? Waarschijnlijk niet! Je zal op een gegeven moment een emotionele reactie krijgen!
Maar wist je dat light-psychopaten mensen wel op deze manier kunnen zien. Als voorwerpen!?

Eenmaal je dit kan zien, zal je makkelijker kunnen omgaan met jouw light-psychopaat. Er is een grotere kans dat je zal stoppen met het proberen uitleggen van je emoties, zaken te verklaren, of je begrepen te laten voelen. Dit heeft geen zin! Je kan net zo hard proberen je te verbinden met een steen.

Als je toch moet communiceren met jouw light-psychopaat moet je je vooral richten op jouw zelfbescherming. Gebruik een rudimentaire vorm van communicatie, niet teveel empathie tonen, vermijd oogcontact. Vertel niet teveel, niet tegenspreken, niet overtuigen, geen argumentaties. Laat niet teveel authenticiteit zien, hou je licht klein. Praat enkel informatief, over wat geregeld moet worden. Bij directe vragen geef je afwijkende antwoorden, gebruik het liefst gezegdes of vertel iets over het weer.

Bescherm je en geef geen openingen, elke opening die je geeft is voor de light-psychopaat een kans om jou te verwarren.

Vergeet nooit dat bij een light-psychopaat alles draait rond de macht die hij over jou heeft. Hij zal alles doen om deze macht niet kwijt te raken. Wees hier altijd op voorbereid en onthoud dit: je bent niet alleen!

Wij hebben een on-line test samengesteld op basis van 21 kenmerken van de light-psychopaat. Doe de test hier!

Reacties

Reactie

Hallo Ana Magdalena
Graag zou ik nog eens met je kunnen uitwisselen.
Hoe gaan we in zorgverlening om met deze belasting ? Hoe leer je je personeel omgaan met zorgvragers met dit hoekje af?
Ik heb met vallen en opstaan al zelf mogen leren in persoonlijke situaties maar jouw of jullie input ervaar ik altijd als vruchtbaar
Verder : is er hoop voor hen volgens jullie
Want dat hoop ik uiteraard ook
Grtjs. Helga

Reactie

Voor het eerst in mijn leven, valt alles op zijn plaats. Zo is mijn moeder! Ik heb me jaren afgevraagd wat ik haar misdaan had (misdeed) terwijl ze anderszijds geen dag laat voorbij gaan zonder me te bellen en uit te horen. Ze heeft mijn halve leven verpest en dat dit niet meer normaal was, begreep ik pas echt toen ik zelf een dochter kreeg en voor haar door het vuur zou gaan.

Reactie

helaas voor mezelf zo pijnlijk herkenbaar, lang heb ik achter uitleg gezocht ben wat blij dat er eindelijk een antwoord op komt. wist eerst niet van hun bestaan af dacht steeds dat de fout bij mezelf te zoeken was, ben nu terug reeds 2jaar single en genezende van zulke persoon . het was een hel waar ik 15 jaar doorging ,en nu nog steeds de gevolgen van draag . wat ik me ook afvraag zijn deze te vergelijken met narcisten?. Het lijkt me toch sterk overeenkomstig.

Reactie

Hallo,
Ik wil ook even zeggen ik had een relatie met zo iemand elke maal als ik voor hem iets dee wou hij meer er was altijd iets dat die wou en elke maal op mijn kosten, en het is nooit ni goed genoeg en alles wat er gezegt word is echt de waarheid het heef geen nut hoe vroeger er vanaf hoe beter voor je !! Ik walg er gewoon van ik wil zoveel vertellen maar het is veel te lang

Reactie

Ik ben ben na 11 jaar relatie met een psychopaat dankbaar dat dit steeds meer bekendheid krijgt. Helaas nog lang niet genoeg! Volgens mij hebben wij een unieke persoonlijkheid om juist voor zulke zielloze individuen te vallen. Ik ben alles verloren, geld, vrienden, familie, maar één kostbaar ding heb ik nog altijd; m'n ziel. Dat is wat nooit afgenomen kan worden. Dat is waar een psychopaat zo jaloers op is omdat zij dat missen. Die relatie heeft me doen beseffen dat ik heel zuinig met mijn kostbare bezit moet omgaan. Het is nog altijd een dagelijkse kwelling dat er zulke individuen bestaan, mensen die leven bij gratie van bedrog en sadisme. Zo zie ik het.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

Abonneer je op onze nieuwsbrief:

* indicates required