Ze had een giftig effect op mij | Renaer&Zainea

Ze had een giftig effect op mij

het verhaal van doris

Het verhaal van Doris

Mijn broer wil op bezoek bij mij komen en alhoewel ik me verheug om hem terug te zien, gruwel ik van de gedachte dat ik zijn vrouw ook moet weerzien.

We hadden een goede relatie, Leon en ik. Onze band werd sterker nadat onze ouders vroeg gestorven waren.

Ik trouwde vroeg en emigreerde naar Vlaanderen. Leon bleef wonen in onze ouderlijke woning in Albanië.

Door de afstand is onze relatie wat vervaagd. Mijn leven was hier, mijn kinderen, mijn man. Leon trouwde drie jaar later met een vrouw die ik op het eerste gezicht graag mocht. Ze was mooi, praatte graag, de perfecte match voor mijn broer die wat stiller was en ietsje introvert.

Vier jaar later huurden we samen een vakantiehuisje aan de Albanese kust. Ik samen met mijn familie en Leon samen met Aurela, zijn vrouw.

Ik verheugde me op mijn tijd samen met mijn broer en zijn vrouw die ik beter wou leren kennen.

In de weken die volgden zou ik een totaal ander beeld van Aurela krijgen. Al snel liet ze zich zien. Ze was zeer indringend, respecteerde onze grenzen niet, praatte voortdurend en aanvaardde geen enkele tegenspraak. Mijn man en mijn kinderen hadden hier gelukkig niet zo veel last van. Zij spraken de taal niet.

In die tijd had ik niet door dat ik met een light-psychopaat te maken had. Ik paste mijn gedrag aan, eerst door meer op mijn strepen te staan, hopend dat ik op deze manier minder uit mijn evenwicht gebracht kon worden door Aurela.

Elke conversatie met haar, hoe klein ook eindigde in een aanval van haar kant. Ze wou voortdurend gelijk hebben. Ze verdraaide mijn woorden, ze beledigde en kleineerde me en wou telkens het laatste woord hebben. En dat allemaal met een glimlach op haar gezicht alsof wij de beste vriendinnen waren.

Het was een voortdurende psychologische oorlog gericht tegen mij. Als ik protesteerde tegen haar gedrag begon de manipulatie: Ik was te gevoelig! Zij bedoelde het niet zo! Ik had het verkeerd begrepen! Het lag helemaal aan mij!

Geen enkele keer heb ik een excuus gekregen voor haar gedrag!

Ze had een mening over alles wat in het vakantiehuisje gebeurde. Over mijn kinderen, over mijn man, over hoe wij onze vakantiedagen moesten inplannen.

Tegengas geven aan Aurela bracht alleen onnodige gesprekken op gang. Ik veranderde mijn strategie. Ik negeerde haar pogingen om mij uit te lokken. Ik deed alsof ik het niet begreep en het merendeel van de tijd ging ik haar uit de weg.

Ondanks deze strategieën begon ik lichamelijke klachten te ontwikkelen. Los van de benauwdheid die ik voortdurend in haar aanwezigheid voelde, kreeg ik hevige hoestaanvallen als zij in de kamer was en mij wou benaderen. Ze had een toxisch effect op mij!

Moest ik haar confronteren? In de tegenaanval gaan? Dit zou alleen mijn relatie met Leon beschadigen. Uit liefde voor mijn broer liet ik Aurela over mijn grenzen lopen. Als gevolg hiervan werd ik in die vakantie ziek.

Terug in Vlaanderen ben ik gaan reflecteren over dit verhaal. Ik wist dat mijn broer een prooi was van een light-psychopaat. Wist hij dat zelf? Wou hij gered worden of niet? Waarschijnlijk niet!

Ik besloot om in de toekomst afstand te houden van Aurela en niet meer in dergelijke situaties verzeild te raken.  Zeker geen vakanties meer samen met mijn broer.

In de jaren die volgden hielden we het bij korte bezoekjes die afstandelijk en hoffelijk verliepen. Ik bleef op de oppervlakte, niet te veel vertellen, af en toe knikken en vriendelijk lachen.

Gelijkaardige verhalen bereikten me ook van andere familieleden. Aurela was ook tegen hen twistziek, denigrerend en manipulatief. Het lag dus niet aan mij! Enkel mijn broer zag dit nog niet!

Maar nu wil mijn broer met Aurela naar Vlaanderen komen. Ze zouden graag bij ons willen logeren.

Hoe vertel ik aan mijn broer dat hij welkom is maar zij niet?

Ik moet Leon afwijzen … tot ooit Leon het inziet  … als Leon het ooit inziet … en pas daarna mijn hulp aan hem aanbieden … als hij het echt wil …

Maar tot die tijd …

… is er enkel afstand

tussen mij en jou,

mijn lieve broer

Veel liefs,

Doris

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

Abonneer je op onze nieuwsbrief:

* indicates required