Over suïcide. Als de vis uit de kom wil | Renaer&Zainea

Over suïcide. Als de vis uit de kom wil

als de vis

Ik vraag me sinds lang af …  Wat maakt dat mensen kiezen om te sterven?
Een vraag die mij tot op de dag van vandaag al 22 jaar lang bezig houdt. En wat een ongemakkelijke vraag!

Ik verloor mijn geliefde op mijn twintigste. Wij zouden gaan trouwen, maar in plaats daarvan koos hij te sterven; een daad van hoogverraad in mijn verliefde-meisjes-ogen van toen, en nog steeds een onbegrijpelijke daad voor de vrouw die ik vandaag ben.

De keuze om te sterven komt naar mijn mening uit het ‘niet meer weten’ of ‘het niet langer willen weten’. Hoe dan ook het is een wanhoopsdaad en het woord zegt het al: WAN-HOOP-DAAD: een daad die voortkomt uit het ontbreken van hoop. Een negatie van hoop. Maar dit impliceert niet dat de hoop niet aanwezig is. Mensen die suïcide plegen, willen niet sterven, zij willen enkel ontsnappen aan iets. Ze hebben impliciet de hoop dat ze door hun daad zullen gaan vinden waar ze op zoek naar zijn of dat ze zullen kunnen ontsnappen aan datgene waarvoor ze vluchten.

Laten we een abstracte oefening maken met een verhaal van een vis in een kom.

Je bent een prachtige goudvis, zwemt vrolijk rond tussen allerlei waterplanten. Jouw eten komt op tijd, de temperatuur is goed, het is licht is oké. In principe heb je alles wat je wilt. Bijna alles … Als klein visje was dit jouw paradijs: opwinding en sensaties waren te vinden onder elke kiezel. Nu is het gewoontjes aan het worden. Tussen jou en de kom is geen onderscheid meer te maken. Je verwart jezelf met de kom. Het is krapper en krapper aan het worden. Je krijgt het vreselijk benauwd.

Als de vis uit de kom springt, doet hij dit niet omdat hij wil sterven. Integendeel! Hij wil enkel aan de kom ontsnappen. Hij springt omdat hij HOOP HEEFT dat hij buiten de kom anders kan zijn. Hij springt omdat hij diep van binnen weet HOE DINGEN ANDERS KUNNEN.
In dit verhaal is de kom een metafoor voor onze overtuigingen, patronen, of onze fysieke of psychische omstandigheden. Een samenstelling tussen situaties en geïnternaliseerde normen, waarden, gedragsgewoonten en persoonlijkheidstrekken die ons niet langer dienen maar integendeel een keurslijf zijn geworden.

Ik laat hier de mensen buiten beschouwing die kiezen voor een geassisteerde suïcide vanuit een ondraaglijke fysieke pijn zonder een uitzicht op genezing.
Ik spreek enkel over de mensen die vanuit WAN-HOOP kiezen om te sterven. En omdat wij in onze evolutiefase het leven enkel vanuit polariteiten kunnen bevatten, impliceert dit ‘EEN OVERDAAD AAN HOOP’. Een aanwezigheid van iets groters dat allesomvattend is: EEN GROTE DROOM.
Een hindoe-wijze zei ooit tegen mij: “Jouw leven is het kostbaarste geschenk. Ze wachten daarboven in de rij voor een lichaam – een lichaam hoe dan ook, zelfs een gehandicapt lichaam – als ze maar hier mogen zijn. Hier in dit leven heb jij de kans om de ketting te doorbreken en je levenslessen op te pakken en er daadwerkelijk iets mee te kunnen doen”.

En ik ben hierover gaan nadenken omdat ik bij mijzelf zag maar ook in mijn omgeving hoe de grootste pijn uiteindelijk de grootste zegening bleek te zijn.
Hoe de duisternis kon bestaan juist omdat een gelijke hoeveelheid aan licht aanwezig was in de mens. En hoe dat licht de enige weg naar buiten vond via zijn wonde. Hoe zijn tranen in parels veranderden. Hoe meer ik dit mechanisme bestudeerde des te meer ging ik het bewonderen.

In antwoord op mijn ongemakkelijke vraag aan het begin.
Mensen KIEZEN niet te sterven.
Ze DENKEN in WAN-HOOP …
… maar ze ZIJN EEN OVERDAAD AAN HOOP.
Ze zijn het enkel vergeten
En ze hebben ons hiervoor nodig
Om hen er aan te HERINNEREN
Jij …. prachtig wezen  …. Je bent de goudvis ... niet de kom.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

Abonneer je op onze nieuwsbrief:

* indicates required