Symptomen van PTSS na relatie met light-psychopaat | Renaer&Zainea

Symptomen van PTSS na relatie met light-psychopaat

ptss

Men zal denken dat PTSS-symptomen (Post Traumatische Stress Stoornis) enkel bestemd zijn voor soldaten die terug keren uit oorlogssituaties. Of enkel voor de mensen die slachtoffer zijn geweest van verkeersongevallen of agressie. In een relatie met een light-psychopaat is de prooi onderworpen aan emotionele en psychische mishandeling. Alhoewel deze mishandeling niet direct zichtbaar is, zijn de gevolgen hiervan te vergelijken met de psychische en emotionele trauma’s van de slachtoffers van ingrijpende situaties.

U zou denken dat een schokkende situatie niet te vergelijken is met de emotionele mishandeling die de prooi van een light-psychopaat meemaakt.

Als we een plotselinge traumatische ervaring zouden vergelijken met een tsunami is de emotionele mishandeling de waterdruppel in een gruwelijke Chinese marteling. Allebei net zo ingrijpend en destructief.

De verschijnselen van PTSS zijn uiteenlopend en kunnen per persoon verschillen. Mensen met PTSS herbeleven het trauma door nare dromen, flash-backs of indringende gedachten. Door de spanning en angst kunnen lichamelijke reacties zoals paniek, zweten of pijn voorkomen. Deze mensen voelen zich afgesloten en afgesneden van hun gevoelens en kunnen zich sociaal terugtrekken. Als gevolg van trauma kunnen deze mensen zich moeilijk concentreren, zijn snel geïrriteerd, zijn depressief en kunnen zich moeilijk ontspannen. Hun gevoelens van schuld en schaamte zijn buiten proportie en ze hebben weinig vertrouwen in zichzelf en in de toekomst. Als gevolg van het trauma kunnen emotionele uitputting en chronische vermoeidheid optreden.

Er lopen mensen rond met symptomen van PTSS zonder te weten dat hun emotionele en lichamelijke problemen een gevolg zijn van een relatie met een light-psychopaat. Pas als men de oorzaak kent, kan men de gevolgen aanpakken. De allereerste stap naar genezing is zorgen dat de light-psychopaat verder geen schade meer kan aanrichten. Dit betekent niet enkel dat de light-psychopaat uit uw leven verbannen is, maar ook dat hij of zij geen invloed meer heeft op uw leven.

Er zijn een aantal psychologische behandelingen die effectief zijn bij symptomen van PTSS. Een voorbeeld van behandeling is CGT (Cognitieve GedragsTherapie) en EMDR (Eye Movement Desensitization and Reprocessing).
Hiernaast bestaan nog vele andere behandelingen die vaak nog niet erkend zijn door de academische wereld. Niet elke therapie past bij eenieder. Mensen zijn uniek: zoveel mensen - zoveel wegen! Daarom moet ieder kiezen wat bij hem of haar het beste past.

Wij hebben een on-line test samengesteld op basis van 21 kenmerken van de light-psychopaat. Doe de test hier!

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

Abonneer je op onze nieuwsbrief:

* indicates required