Vechten-of-vluchten en bevriezen | Renaer&Zainea

Vechten-of-vluchten en bevriezen

Vechten-of-vluchten en bevriezen

Vechten of vluchten, een simpele keuze van ons sympathische zenuwstelsel als het aankomt op GEVAAR. De bloedstroom wordt omgeleid richting de vitale organen. De spijsverteringsorganen, onze huid en het immuunsysteem krijgen tijdelijk minder bloedtoevoer. Adrenaline komt vrij in onze bloedbanen en we zijn in een staat van paraatheid. Al onze zintuigen zijn alert, onze ademhaling is versneld, ons hart pompt op volle toeren en we zijn helemaal klaar voor ACTIE.

Dit oeroud mechanisme wordt de vecht-of-vlucht-reactie genoemd. Eigenaardig genoeg zal de meerderheid onder ons geen van deze twee ervaren. Nee, de meesten zullen bij gevaar bevriezen.

Maar ’gevaar’ is niet altijd een levensbedreigende situatie. Voor ons als ‘sociale dieren’ is gevaar elke gebeurtenis die ons gevoel van welzijn aantast. De mensen die te maken hebben met een light-psychopaat zullen dat bevries-mechanisme vaak tot in het extreme ervaren.

Bevriezen is in feite niks doen, je neemt een grote hap lucht en je blijft stil, je denkt niet, je ademt niet en je bent er ‘even niet bij’, een extreem verschijnsel hiervan is bijvoorbeeld dissociëren, jezelf afkoppelen van je lichamelijke of emotionele pijn.

Ken je dat gevoel dat je trouwring alsmaar nauwer en nauwer wordt? Het doet pijn aan je vinger en je durft hem niet af te doen, en dat terwijl de ring alleen maar strakker en strakker rond je vinger gaat klemmen? Zo is het ook in een relatie met een light-psychopaat. Je bent ‘verlamd’, je laat het over je heen komen, net zoals de antilope in de klauwen van een tijger, als vluchten niet langer kan. Je voelt niks, je hebt jezelf afgekoppeld van je emoties.

Maar dit mechanisme, dat jou heeft doen bevriezen, kan jou ook in beweging zetten. Tijdens het bevriezen heb je spanning en adrenaline opgebouwd in je lichaam. Technisch gezien kan je op elk moment over gaan op vechten of vluchten.

Als je de prooi bent van een light-psychopaat gaat alles zich afspelen op het mentaal-emotionele gebied. De light-psychopaat heeft in werkelijkheid geen macht over jou, enkel de macht die jij hem toestaat uit te oefenen. Alles speelt zich af op het mentaal-emotionele. Geloof dat jij het kan en je zal het ook kunnen. Het begint in de ‘mind’!

Bereid jezelf mentaal voor tot jij voelt dat je klaar bent. Wacht je moment af en ga over tot ACTIE. Weet dat je het kan!

Wij hebben een on-line test samengesteld op basis van 21 kenmerken van de light-psychopaat. Doe de test hier!

Reacties

Reactie

Ik herken de situatie. Het is heel beangstigend, het verlamd je helemaal. Je hebt het gevoel dat zelfs vluchten niet zal helpen, niet zal bevrijden. De zwaarte die dan op je drukt is met geen kilo's uit te drukken. Als je dan vrij komt en je kan gaan nadenken over wat gebeurde, kan je voor jezelf een uitweg zoeken. Relativeren wat ook gebeurde is zinloos. Dat is iets dat heel duidelijk zal blijken. Dan is er gewoon maar 1 optie meer open: uitschakelen. Hoe graag je ook wil dat alles 'correct en goed' verloopt, je voelt dat er geen andere mogelijkheid meer open is: vechten en uitschakelen. Maar je beseft ook dat vechten alleen kan met heel zorgvuldig gekozen wapens. WOORDEN worden wapens. Je moet alle woorden zorgvuldig kiezen en duidelijk brengen. Zonder nog verder in te gaan op argumentaties, commentaar en discussies. Je woorden brengen en gedaan maken met deze hel. Het lukte me. Helemaal. Dankzij jullie. Ik ben terug vrij. Mijn herstel is begonnen. De angst is weg.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

Abonneer je op onze nieuwsbrief:

* indicates required