Zelfkennis de eerste stap naar ‘LP proof worden’ | Renaer&Zainea

Zelfkennis de eerste stap naar ‘LP proof worden’

ken jezelf

Laten we uitgaan van een ideale situatie: het ideale gezin, met de ideale ouders: stabiel, uitgebalanceerd, zelfbewust, altijd klaar voor de noden van hun kinderen. Een gezin dat leeft in het ideale land en in de ideale stad met de ideale leefomstandigheden.
En daar wordt de baby geboren: een lichtbol die helemaal in verbinding staat met het leven, met zijn eigen ZIJN. Er is geen polariteit, geen oordeel, de baby IS.

Maar de baby heeft een lichaam en zijn lichaam heeft het te koud of te warm, heeft honger, krijgt allerlei groeipijnen en kinderziektes. Bovendien voelt hij ook van alles, allemaal goede dingen die van zijn perfecte ouders komen. Hij voelt hun blijdschap, hun ontroering, emoties die voor hem ‘TO BIG TO HANDLE’ zijn.

En dan ontdekt de baby dat zijn ouders – hoe perfect dan ook – zijn pijn niet kunnen wegnemen of niet altijd komen als hij het koud heeft of als hij honger heeft.
Dan gaat die perfecte lichtbol – die de baby is – beginnen met het construeren van een jasje dat hem langzaam bedekt. Dat  jasje bestaat in verschillende kleuren. Misschien is het rood, want met rood heeft de baby geleerd dat als hij die kleur aantrekt zijn moeder of vader sneller komt als hij honger heeft. De rode kleur is dus keihard huilen. Maar dan komen de kolieken en de baby leert dat enkel rood niet voldoende is, en daarom brengt hij wat donker paars erbij en dat wordt krijsen.

Later gaat de baby leren lachen en ontdekt dat als hij zijn blauwe kleur aantrekt hij zijn ouders zeer blij maakt.
En als hij twee is ontdekt de peuter dat hij door te drammen zijn ouders doet inbinden, met groen krijgt hij wat hij wilt.

Jaar na jaar leert het kind kleuren toe te voegen aan zijn lichtbol. Deze kleuren vermengen elkaar, overlappen elkaar en zijn jasje wordt dikker en dikker. Ergens in de basisschool, rond de leeftijd van 7 jaar is zijn jasje duidelijk gevormd – het kind heeft een persoonlijkheid. Uitgaande van de ideale situatie is zijn lichtbol toch helemaal bedekt. Er is bijna geen licht meer te zien, de verbinding met zijn eigen kern is vervaagd.

Je kan je nu proberen voor te stellen hoe dat jasje er uit ziet bij iemand die geen ideale situatie heeft gekend. Daarin vinden we niet enkel kleuren maar ook heel veel deuken, en de lichtbol is bijna niet meer te bekennen. Is deze persoonlijkheid dan bedoeld om ons te beschermen of zijn wij in haar gevangen?

Er bestaan een aantal persoonlijkheidstypen die universeel van aard zijn. Afhankelijk van onze genetische aanleg en socialisatie hebben we in de loop van ons leven ‘gekozen’ voor een bepaald type persoonlijkheid. Deze keuze is in feite een overlevingsmechanisme, maar dit laat ik hier terzijde.

De invloed van de light-psychopaat in ons leven heeft ons wat deuken gebracht en hij blijft deuken in ons aanbrengen zolang we de lijn met hem niet doorknippen.
Het goede nieuws is dat ondanks de deuken in ons jasje en ondanks haar sombere kleuren de licht-bol in onszelf ONBESCHADIGD is. We hebben enkel de verbinding verloren door de vele harde lagen.

Het zal misschien gek klinken maar de strijd met jouw light-psychopaat is een strijd die binnenin moet gebeuren – IN JOU. De eerste stap om je van de light-psychopaat te bevrijden is bewust te worden van je eigen jasje, van haar kleuren en deuken, van de mechanismen die aan de basis staan van je ongeluk.
Ken jezelf!
“Het grootste geluk is weten wat je ongelukkig maakt” Dostojevski
Je kan pas iets veranderen als je het eerst ziet. Daarom is zelfkennis de eerste stap naar ‘light-psychopaat proof worden’.

Er zijn twee instrumenten die wij kunnen inzetten voor zelfkennis: Het Enneagram en/of de Astrologie. Dit kan in een consult.

Als je interesse hebt in een consult neem contact met ons op via anazainea@gmail.com of 0032/(0)3/501.45.81.

Reactie toevoegen

Beperkte HTML

  • Toegelaten HTML-tags: <a href hreflang> <em> <strong> <cite> <blockquote cite> <code> <ul type> <ol start type> <li> <dl> <dt> <dd> <h2 id> <h3 id> <h4 id> <h5 id> <h6 id>
  • Regels en alinea's worden automatisch gesplitst.
  • Web- en e-mailadressen worden automatisch naar links omgezet.

Abonneer je op onze nieuwsbrief:

* indicates required